Oktatói mobilitás Erasmus+ 2022.1.HU01-KA121-VET-000059018

Oktatói mobilitás Erasmus+ 2022.1.HU01-KA121-VET-000059018
Oktatói mobilitás Erasmus+ 2022.1.HU01-KA121-VET-000059018
Oktatói mobilitás Erasmus+ 2022.1.HU01-KA121-VET-000059018
Oktatói mobilitás Erasmus+ 2022.1.HU01-KA121-VET-000059018
Oktatói mobilitás Erasmus+ 2022.1.HU01-KA121-VET-000059018

A 2022-1-HU01-KA121-VET-000059018 számú Erasmus+ projekt tanári mobilitása

(2024. április 6-12. Görögország)

 

Iskolánk hat oktatója 2024. áprilisában egy hetes oktatói mobilitásban vett részt Görögországban. A nyertes pályázatban az alábbi iskolák alkottak konzorciumot, és dolgoznak közösen:

  • Nagy Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – Hajdúdorog (Konzorcium-vezető)
  • Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum – Debrecen (Konzorcium tag)
  • Szent Bazil Görögkatolikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola – Debrecen, Kisvárda, Nyíregyháza (Konzorcium tag).

A kiutazás fő célja az volt, hogy a konzorciumban résztvevő intézmények oktatói, iskolai vezetői (összesen húsz fő) megismerjék azokat a gyakorlati munka- és szálláshelyeket, ahol a tanulók a kéthetes, vagy egy hónapos külföldi szakmai gyakorlatukat töltik az Erasmus+ pályázat keretein belül. A húszfős csoport a Sintrivanis Resortban, Leptocaryan szállt meg, az étkezéseket pedig a San Panteleimon Hotelben biztosították a szervezők a résztvevők számára. Az egy hét alatt különböző képzőhelyekre látogattunk el. Részt vetünk szálloda-, konyha- és étterem bejáráson, megtekintettünk egy olivaolajat gyártó üzemet, betekinthettünk egy innovációs cég, egy szépségszalon és egy görög magániskola működésébe, mindennapjaiba.

A San Panteleimon szálloda alkalmazottai megmutatták, hol készülnek azok a finom ételek, amelyeket svédasztalos formában a vendégek fogyaszthatnak. A menüben megtalálhatóak voltak görög étel-specialitások, mint például a muszaka, vagy a lecsós tintahal, melyeket mi is megkóstolhattunk. A menüsor a görög ételek mellett többféle salátát, és desszertet is tartalmazott. illetve az ételallergiában szenvedők számára is számos alternatívát tartalmaztak. A kiutazás időpontjában is tartózkodtak kint magyar tanulók, akik szakmai gyakorlatukat töltötték a hotelben, annak éttermében és konyháján. Megfigyelhettünk, hogyan és milyen szakmai ismereteket adnak át a görög vendégtéri szakemberek a fiataloknak.

Az olivaolajat gyártó cég telephelyén a tulajdonos ismertette az oliva bogyó termesztésének fortélyait, a leszüretelt olajbogyó útját és feldolgozási módját. Az innovációs cégnél a csoportkísérők a csapatot három részre osztották, és így forgószínpadszerűen nyerhettünk bepillantást a technológia történelmi fejlődésébe, majd kipróbálhattunk egy virtuális valóságot leképező szemüveget, illetve háromdimenziós figurák és videók elkészítését tanulhattuk meg egy, a cég által kifejlesztett szoftver segítségégével.

A görög magániskola, a M.E.P.E. Platon School egy olyan intézménykomplexum, ahol egy ingatlanon belül megtalálható az óvoda, általános iskola és a középiskola. Az érdekes építészeti megoldás egy nyilat, íjat és egy céltáblát szimbolizál, mely a kezdeti, alapvető tudást, a további ismeretek szerzésének módját, és a tanulási folyamat eredményét jelképezi. Látogatásunk során egtekinthettünk egy zeneórát az általános iskolában, lepillanthattunk egy informatika tanterembe, majd az iskola igazgatója a könyvtárban ismertette képzéseiket. Megtudhattunk, miben hasonlít, vagy tér el a görög oktatási rendszer a miénktől. A hospitálás alatt megismerkedtünk a görög kollégákkal, megvitattuk a görög és magyar oktatási sajátosságokat, jó gyakorlatokat és tapasztalatokat osztottunk meg egymással.

Kulturális programként felsétáltunk a platamonasi várhoz, majd egy gynapos kirándulás során elutaztunk Kalambakába, ahol egy ikonfestő műhelyben ismerhettük meg az ikonfestők munkáját, az ikonok típusait, az ábrázolt bibliai alakok és szentek történetét. A Meteórákhoz tett kirándulás során a Varlaam Kolostorba szigorú öltözködési szabályokat betartva léphettünk be, és csodálhattuk meg a kolostor különböző helyiségeinek freskóit, ikonjait, díszítéseit. A szerzetesek életéről egy idegenvezető hölgy mesélt nekünk.

Egy délutáni kirándulás alkalmával megtekinthettük a Paleos Panteleimonas nevű ófalut, várásolhattunk kézműves, családi manufaktúrákban készített termékeket, majd az utolsó napon egy hajókirándulás keretein belül eljutottunk Skiathos szigetére.

A tartalmas szakmai kirándulás remek lehetőséget adott arra, hogy az iskolák oktatói ne csak a görög munkahelyeket, hanem egymást is megismerhessék. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a résztvevők között, mely megalapozta a közös, jövőbeli sikeres együttműködést. A hét nap alatt fejlesztettük idegennyelv tudásunkat, kommunikációs készségeinket, társas kapcsolatainkat, megosztottuk szakmai tudásunkat és a Görögországban tapasztaltak alapján hiteles információkkal fogunk tudni szolgálni mind a tanulók, mind a szülők részére. Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a tartalmas, és minden szempontból hasznos oktatói mobilitáson!

További képek a Galériában:https://szlt.hu/gallery/album/30

Benczikné Kiss Krisztina, igazgatóhelyettes

Kapcsolódó cikk: https://hd.gorogkatolikus.hu/Gorogorszagban-jartak-pedagogusaink-egy-nemzetkozi-programnak-koszonhetoen-2024-majus-02?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2dHCnHVecRTebfSVhshU8QV3zjrkb8buVIEMKmiype4X34wwioZQlg184_aem_AQbPuzA__qMcOaHPwUgFEbn72jfgmAHqGIcquD2M_j6JaXRj94o7WvRzsERUZWH3fEtZNih-afGktgJWz4jFsTOt